Mille järgi valida endale sobilik reisikindlustus?

Reisikindlustust tehes on oluline valida enda sihtkohale ja reisi iseloomule vastavad kindlustuskaitsed ja – summad. Valesti valitud kaitsete või hüvitissummade puhul võib õnnetus välismaal minna inimesele kalliks maksma.

If Kindlustuse isikukindlustuse tootejuhi Kairit Liigi sõnul jaguneb reisikindlustus peamiselt kolmeks: meditsiiniabi kindlustus, reisitõrkekindlustus ja pagasikindlustus. „Meditsiiniabi kindlustus, mis katab ravi- ja transpordikulud haigestumise või õnnetusjuhtumi korral, on reisikindlustuse kandev osa. Reisitõrke- ja pagasikindlustus on lisatasu eest juurde valitavad kaitsed,“ selgitas Liig.

Reisitõrkekindlustus kaitseb lisakulutuste eest, mis tekivad reisi katkemise, ära jäämise või juba alanud reisi graafikust kõrvalekaldumise tõttu. Alates eelmisest sügisest hüvitab If ka terroriakti korral evakueerumisega seotud kulud majutusele ja transpordile.

Liigi sõnul on reisikindlustuse ostmisel võtmetähtsusega valida piisava ulatusega kindlustuskaitsed ja -summad. „Arvestada tuleks reisi iseloomuga. Talvel suusatama minnes ja kukkudes pole paraku kasu tavalisest reisikindlustusest, kui lisakatsena pole juurde ostetud kõrge riskiga tegevuse kindlustamist. Samuti tuleb tähelepanu pöörata hüvitislimiitidele.

Meditsiiniabi kindlustuse puhul tuleb silmas pidada, et ravihinnad võivad riigiti väga palju varieeruda: ühepäevane pimesoole operatsioon Tais maksab keskmiselt 2500 eurot, USAs aga 10 000 eurot. Mõne aasta eest toimunud rolleriõnnetus Indias läks aga maksma 64 000 eurot,“ märkis Liig.

„Reisitõrkekindlustuse puhul tasub kindlustussummat valides tähele panna, et näiteks reisilt enneaegse tagasipöördumise korral tuleb osta uued lennupiletid sama või järgimise päeva väljumisele ning sellistel puhkudel on hind teinekord kordades kallim, kui need maksid mitu kuud ette ostes. Samuti tuleks reisitõrkekindlustus sõlmida väikese varuga enne reisi, sest see hakkab kehtima kolmandal päeva alates poliisi sõlmimisest,“ lisas ta.

Mida reisikindlustust ostes tähele panna:

  1. Tutvu kindlustustingimustega. Need võivad kindlustusseltsiti erineda üpriski palju.
  2. Vali vastavalt reisi iseloomule õiged kaitsed. Näiteks Alpidesse suusatama minnes tuleks osta lisakaitse, mis katab kõrge riskiga tegevusi.
  3. Vali vastavalt enda reisi iseloomule õiged kindlustussummad (limiidid). Ravi hinnad võivad maailma eri paikades olla väga erinevad.
  4. Reisitõrke kindlustuse puhul lähtu kindlustussumma valikul, kui palju on sinu esialgsed reisikulud kokku, kalkuleeri palju võib maksma minna ootamatu reisilt naasmine ja vali reisitõrke summa suurema kulu järgi.
  5. Vajadusel konsulteeri kindlustustöötajaga, kes aitab sul valida õiged kindlustuskaitsed ja – summad.

If Kindlustuse viimase 5 aasta suurimad reisikindlustuse väljamaksed:

  • 66 385€ - Liiklusõnnetus Indias
  • 45 081€ - Infarkt Hispaanias
  • 45 075€ - Operatsioon Mehhikos ​