Klaasikahjude kõrghooaeg on alanud

Autojuhtidel tasub nüüd tähelepanelik olla, sest alanud on igakevadine klaasikahjude tipphooaeg. If Kindlustuse kahjustatistika järgi toimus mullu kevadel 33% kogu aasta klaasikahjudest. Esiklaasi purunemine on hetkel kõige sagedamini toimuv sõidukikahju, sest see juhtub keskmiselt iga kümnenda autoga.

Käesoleval aastal on Ifis registreeritud ligi 1900 sõidukite klaasikahju ja neid hüvitatud ligi 800 000 euro ulatuses.

If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juhataja Taavi Kiibuse sõnul hakkab sõidukite esiklaasikahjude arv tavaliselt aprillis kasvama ning peamiseks kahju põhjuseks on eessõitva auto rataste alt esiklaasi paiskunud kivi.

„Eesti autojuhid on kevadeti harjunud auklike teede ja tänavatega. Samuti on alanud kevadised teetööd, mis toovad kaasa teedel oleva lahtise killustiku ning mõranenud esiklaasid. Tihti saavad kivirahes kahjustada ka auto esiosa ning tuled,“ lausus Taavi Kiibus.

Keskmiselt maksab sõiduauto esiklaasi vahetus 400-500 eurot. Uuematel autodel võib see ulatuda ka üle 1000 euro, kui tuuleklaasil on soojendus, erinevad andurid ja lisanäidikud, mida tuleb pärast klaasi vahetamist uuesti kalibreerida. Uuemate sõiduautode esiklaasid on kumeramad, õhemad ja kergemad, seega võib esiklaas puruneda ka juba nõrgemast löögist.

„Parim viis, kuidas oma auto esiklaasi tervena hoida, on säilitada piisavat pikivahet eessõitva sõidukiga. Kui teedel ja tänavatel on lahtise killustiku eest hoiatavad liiklusmärgid, siis tuleb kindlasti kiiruspiiranguid jälgida ning kaasliiklejatesse vastutustundlikult suhtuda,“ lisab Kiibus.

Kohustuslik liikluskindlustus klaasikahju ei korva, seepärast soovitame kindlasti kontrollida, kas sõidukil on kaskokindlustus, mis katab klaasikahjud ilma omavastutuseta. Kui kivi lööb tuuleklaasi augu, tuleks see võimalikult kiiresti parandada, et ära hoida pragude teket. Väiksema täkke korral saab seda likvideerida klaasitöökojas, mille järel muutub täke peaaegu nähtamatuks. Et seda oleks võimalik kvaliteetselt parandada, tuleks täke koheselt katta näiteks teibiga, et sinna alla ei pääseks mustust.

„Kahjustatud esiklaas on oluliselt nõrgem kui terve ja ka otseseks ohuks autos viibijatele, häirides nii vaatevälja kui ka kojameeste tööd. Kokkupõrkes võib terve esiklaas päästa kaasreisijaid nii katuse kui sõiduki esiosa sisse vajumisest autosalongi,“ sõnas Kiibus.

Mõranenud autoklaasi vahetamine võtab kindlustusseltsi partneri juures aega vaid mõni tund ning selleks ei ole vaja eelnevalt kindlustuse poole pöörduda. If Kindlustusel on klaasivahetuse partner igas Eesti maakonnas.