Tunnustuse pälvisid kadunud inimeste leidjad, elupäästjad ja vabatahtlikud

Professionaalne kadunud inimeste otsija, mees, kes elukaaslasega kinno minnes tegi kahjutuks alkoholijoobes noakangelase, naine, kes leidis metsast üles alajahtunud ja liikumisvõimetu mehe ja päästis nii tema elu, ning aktiivne abipolitseinik, kes eemaldas autoroolist alkoholijoobes sõidukijuhi – need neli kangelast pälvisid täna If Kindlustuse tänuüritusel „Otsime sangareid“ 72 kandidaadi seast sangari tiitli ning 1000-eurose reisitšeki, et vabalt valitud sihtkohas väljateenitud puhkust nautida.

Professionaalne kadunud inimeste otsija, mees, kes elukaaslasega kinno minnes tegi kahjutuks alkoholijoobes noakangelase, naine, kes leidis metsast üles alajahtunud ja liikumisvõimetu mehe ja päästis nii tema elu, ning aktiivne abipolitseinik, kes eemaldas autoroolist alkoholijoobes sõidukijuhi – need neli kangelast pälvisid täna If Kindlustuse tänuüritusel „Otsime sangareid“ 72 kandidaadi seast sangari tiitli ning 1000-eurose reisitšeki, et vabalt valitud sihtkohas väljateenitud puhkust nautida.

Kampaania „Otsime sangareid“ raames tunnustati juba kolmandat aastat vabatahtlikke päästjaid, abipolitseinikke ja kõiki teisi inimesi, kes on päästnud kellegi elu, hoidnud ära kuriteo või õnnetuse või aidanud muul moel elu Eestis turvalisemaks muuta.

If Kindlustuse juhatuse liikme Tiit Kolde sõnul kutsuti kampaania „Otsime sangareid“ ellu selleks, et julgustada kõiki meid märkama enda ümber toimuvat, appi tõttama või hätta sattunud inimesest teada andma.

„Ka tänavuste lugude põhjal võib öelda, et inimesed märkavad enda ümber toimuvat ja hoolivad teistest. Meile esitatud lood olid väga eriilmelised ning kõik väärisid esiletoomist ja tänu,“ kinnitas Kolde. „Peale üksikute kangelastegude oli palju ka neid, kes pärast päevatööd ja perega koos olemist leidsid veel aega vabatahtlikuks tööks abipolitseiniku või päästjana. Meil on väga hea meel, sest tundub, et ühiskond hakkab aina laiemalt mõistma, kuidas vabatahtlikud aitavad näiteks inimeste otsimisel, liiklusturvalisuse tagamisel ja veel paljudel viisidel.“

Tänuüritusel pälvisid tunnustuse kõik esitatud kandidaadid, kuid teiste seast toodi esile neljas kategoorias peaauhinna teeninud sangarid.

„Aasta eestvedaja” Aare Rüütel veab sihtasutust Kadunud ja juhendab vabatahtlikke otsijaid OPEROG-is ehk operatiivses otsingurühmas. Just Aare Rüütel ning tema juhitav OPEROG sõidab kasvõi südaöösel teise Eestimaa otsa, et aidata leida kadunuks jäänud inimest. Tema juhtimisel leiti möödunud aasta detsembri lõpus kuus päeva kestnud otsingute järel Pääsküla rabast väga kriitilises seisus, kuid siiski elus Cärolin. Novembris jäi Tabiveres kaduma 84-aastane Lembit, kes leiti paar päeva hiljem elusana lähedal asunud metsast. Need näited on kõigest viimased edukalt lõppenud otsingud Aare Rüütli pikast tegutsemisajast. SA Kadunud teeb aktiivset koostööd riigi jõustruktuuridega ning rahastab oma tegevust vaid annetustest.

„Aasta elupäästja” Annely Kauril. Möödunud aasta 13. juuni hommikul tuli teade, et Männiku hooldekodust Ida-Virumaal on üks hoolealune eelmise päeva õhtust kadunud. Tegemist oli väga kriitilise juhtumiga, sest hoolealune oli haige ning vajas igapäevaseks toimetulekuks ravimeid. Otsijad kogunesid hooldekodu juurde keskpäeval, teiste seas ka Annely ja tema 15-aastane tütar, kes on mõlemad OPEROG-i ehk operatiivse otsingugrupi liikmed. Väljas sadas ning oli üsna jahe, kiiresti alustati maastikuotsingutega. Annely koos kahe kaaslasega liikus ahelikus metsa poole, kui äkki kuuldi hääli. Annely hõikas, kuid esialgu ei tulnud vastust. Järgmiste hüüete peale vastas hädasolija mitme appihüüuga. Nii liigutigi hääle suunas. Võsastikust leiti alajahtunud, liikumisvõimetu ja vihmast läbimärg mees. Annely võttis ruttu ühendust otsingumeeskonna juhiga ning andis enda seljast kuivi riideid mehele kehakatteks. Peatselt jõudsid abivajajani ka kiirabi ja politsei ning üheskoos aidati mees metsast välja. Tänu Annely kiirele ja otsustavale tegutsemisele õnnestus mehe elu päästa.

„Aasta märkaja” Erki Poomann oli 2019. aasta detsembrikuu hilisõhtul koos elukaaslasega teel kinno. Enne seda otsustati läbi käia Mustamäe keskuse toidupoest. Poes oli rahvast palju, inimesed sagisid ja kassapidajad olid süvenenud oma töösse. Äkki kostsid karjed ja inimesed hakkasid paaniliselt laiali jooksma. Erki elukaaslane küsis vastutulijatelt, mis on juhtunud. Vastus oli ehmatav! Väidetavalt oli kedagi pussitatud. Erki jooksis kiiresti ja otsustavalt sündmuskohale, kus nägi ilmselgete alkoholi tarvitamise tunnustega meesterahvast, kellel oli käes nuga. Mees räuskas ja vehkis ähvardavalt noaga, õnneks polnud kellelegi tekitatud raskeid vigastusi. Erki kui endine kaitseväelane hindas olukorda ning veendus, et teises käes mehel külmrelva pole. Seejärel haaras ta mehelt noa, viskas selle eemale ja pani räuskaja oskuslikult põrandale. Turvatöötajate sekkumise järel kutsuti kohale ka politsei. Erki näitas oma tegutsemisega üles ülimat julgust ja otsusekindlust.

„Aasta eeskuju” Daniel Libman käib vabal ajal abipolitseinikuna patrullis. Möödunud aasta 1. oktoobril sõitis ta Tammsaare teed mööda ülikooli poole, et loengusse minna. Tammsaare tee ja Sõpruse puiestee ristmikul punase fooritule taha peatuma jäädes märkas ta, et Sõpruse puiestee poolt sooritab äkilist tagasipööret valge kaubik, mis lõpetas manöövri ohutussaarel valgusfoori posti vastas. Juht tagurdas mõne meetri ja sõitis seejärel uuesti sama posti pihta. See tekitas Danielis kahtlust. Ta lülitas oma sõidukil sisse ohutuled, jooksis autost välja ning suundus kaubiku poole. Selleks ajaks oli kaubik mitu korda vastu sama posti ramminud ning oli selge, et juht on joobes. Daniel proovis koos teise appi tulnud mehega juhti rooli tagant ära saada, kuid purjus juhi vastupanu tõttu osutus see oodatust raskemaks. Daniel helistas Häirekeskusesse, et abi kutsuda, ja jooksis samal ajal oma autosse, et sealt agressiivse juhi ohjeldamiseks käerauad tuua. Mõne hetkega oli kohal ka politsei.

Kõik neli sangarit pälvisid lisaks tunnustusele If Kindlustuselt 1000-eurose reisitšeki väljateenitud puhkuseks, reisikindlustuse ning aastase õnnetusjuhtumikindlustuse.

If Kindlustus tänab kõiki vabatahtlikke ja aktiivseid inimesi, kes aitavad muuta Eesti elu turvalisemaks. Samuti täname kõiki tunnustuskampaania „Otsime sangareid“ kandidaatide esitajaid, tänu kellele on meil võimalik neid kangelastegusid avalikkusele tutvustada.