Uuring: vaid 53% inimestest kasutab kodumasinaid õigesti

If Kindlustus viis läbi uuringu, kus küsiti enam kui tuhande vastaja käest, millised on nende harjumused kodumasinatega töötamisel.

Inimestelt sai uuritud, millal kasutavad nad oma pesu- ja nõudepesumasinaid.

Uuringust selgus, et:

  • 53% inimestest kasutab oma kodumasinaid õigel ajal – kui inimesed on kodus ja ärkvel;
  • 11% inimesi paneb antud masinad tööle, kui nad magama lähevad;
  • 2% inimesi sätib masinad tööle kodust väljudes;
  • 32% inimesi ei oma kindlaid harjumusi ja kasutavad masinaid erineval ajal;
  • 2% inimesi ei oma enda kodus pesu- ega nõudepesumasinat.

Valveta kodumasinad võivad põhjustada suure veekahju

If Kindlustuse varakindlustuse tootejuhi Veiko Sepa sõnul on vajalik meeles pidada, et koduseadmed peavad töötama sel ajal, kui inimesed on kodus ja ärkvel.

„Kui inimene ei ole kodus või ärkvel, võivad ootamatu õnnetuse korral tekkida tema kodule väga suured veekahjud. Halvemal juhul võivad tekkida kahjud ka naabritele, kui elukoht on näiteks kortermajas,“ selgitas Sepp.

Uuringust lähtus, et kõige vastutustundlikumalt käituvad inimesed vanuses 55-65 aastat, kellest 60% on kodus ja ärkvel masinate töötamise ajal. Seejuures inimeste käitumist ei mõjuta mingilgi määral nende haridustase. Küll aga tulevad erisused inimeste sissetulekute vaates. 8% madalama sissetulekuga inimestest ei oma pesu- ega nõudepesumasinat ning kõrgema sissetulekuga inimesed eelistavad teistest enam kodumasinaid käivitada õhtuti magama minnes.

Kõige korrektsemalt käituvad Järvamaa, Lääne-Viru ja Raplamaa inimesed, kellest 62% kasutavad kodumasinaid õigel ajal, samas nii Harjumaa kui ka Ida-Virumaa inimestest teevad seda vähem kui pooled.

„Kodumasinate korrektse kasutamise ja kahjujuhtumite vahel on otsene seos.  Ka If Kindlustuse statistika näitab, et ühe kindlustuslepingu kohta tekibki enim kodukindlustuse kahjusid Harjumaal ja Ida-Virumaal“, selgitas Sepp.

Vastutuskindlustus on kortermajades hädavajalik

Pangast kodulaenu võttes on vajalik sõlmida uuele kodule ka kindlustus, samas valivad paljud inimesed odavaima variandi ja jätavad sõlmimata vastutuskindlustuse. Sellisel juhul peab kodu omanik hüvitama iseseisvalt naabritele tekkinud kahjud, veekahjude korral on kahjusummad vägagi suured.

„Kui vaadelda eeltoodud statistikat kodumasinate kasutamisest, on vaid aja küsimus, millal üks või teine valveta jäetud masin rikke korral veekahju võib tekitada. Vastutuskindlustus on vajalik kõikidele inimestele, aga eriti tähtis on see kortermaja elanikele, kuna statistika näitab, et keskmine veekahju nii korterile kui ka alumistele naabritele on enam kui 1800 eurot juhtumi kohta,“ lisas Sepp.