Igal aastal toimub üle 5000 kokkupõrke sõidukite ja suurulukite vahel – kuidas seda vähendada?


16.07.2021

Eestis toimub iga ööpäev ligi 15 kokkupõrget sõidukite ja suurulukite vahel. Seda numbrit saaks vähendada, kui juhid väldiksid kõige suuremaid vigu. Eesti Jahimeeste Selts ja If Kindlustus on käivitanud autojuhtide teavituskampaania: „Metsloomal on alati peatee!“

 

Eesti Jahimeeste Seltsi president Margus Puust ütles, et jahimehed puutuvad iga päev kokku paljude liiklusõnnetustega, mille puhul on toimunud kokkupõrge sõiduki ja suuruluki (metskitse, põdra või metssea) vahel.

„Käivitasime koostöös If Kindlustusega teavituskampaania, et inimesed teaksid, mida teha, et selliseid õnnetusi vähendada, ning mida teha siis, kui õnnetus ikkagi juhtub. Oleme pannud üle Eesti Olerexi teenindusjaamadesse välja infomaterjali ja kleebised, mis inimesi juhendavad,“ selgitas Puust.

If Kindlustuse juhatuse liikme Tiit Kolde sõnul peab arvestama, et kuna 80 protsenti metsloomadega juhtunud õnnetustest toimub suurulukitega, toovad need õnnetused tavaliselt kaasa küllaltki raskeid tagajärgi.

„Päris tihti lõpeb niisugune õnnetus looma surmaga, kuid ka autojuhid on saanud niimoodi tõsiseid vigastusi või kaotanud elu. Soovime, et inimesed teaksid, kuidas sellisesse õnnetusse sattudes tegutseda. Ennekõike on vaja meelde jätta, et kui kannatada sai inimene, tuleb helistada viivitamatult 112. Vigastada või surma saanud loomast tuleb teatada telefonil 1247. Seejärel on mõistlik pöörduda oma kindlustusseltsi poole, kes aitab vajadusel nii sõiduki kui ka inimeste transpordiga,“ täpsustas Kolde.


Levinud viga: metsloomadele signaali andmine


Kahjuks juhtuvad paljud õnnetused seetõttu, et autojuht üritab maanteed ületavat metslooma tagant kiirustada või eemale peletada, see aga annab vastupidise efekti.

Margus Puusti sõnul proovib ehmunud loom põgeneda kõige kindlamat teed mööda. „See on see rada, mida mööda ta äsja tuli ja kus keegi teda ei ehmatanud. Mis tähendab, et loom hüppab uuesti tee peale ja otse auto ette,“ selgitas Puust.

Tutvu infoga ja aita vähendada õnnetuste arvu


Olerexi teenindusjaamadest leitav infomaterjal keskendub sellele, kuidas märgata metslooma ja kuidas looma nähes õigesti käituda; kuidas tegutseda, kui toimus kokkupõrge metsloomaga; ning kuidas määrata ja teatada enda asukoht Häirekeskuse telefonile 1247.

Teenindusjaama külastades, haara kaasa tasuta kleeps või skaneeri telefoniga teabelehelt QR-kood ning salvesta kasulik info oma nutiseadmesse. Sama infoga on võimalik tutvuda ka siin.

Lisaks veendu, et Sul on nn metslooma kindlustus ehk kasko.If Kindlustuse kõigis kaskokindlustuse pakettides on metsloomadele otsasõidust tekkinud kahjud omavastutusega 0 eurot. Tutvu Ifi kaskokindlustuse pakettidega 

Metslooma kindlustus ehk kasko - metsloomaga kokkupõrkel on omavastutus 0e
Ifi kaskoga on metsloomadele kokkupõrkes omavastutus 0 €